Rodosz és Kos sziget fórum

A Kos sziget Tanszék :)
Pontos idő: 2024.03.28. 10:56

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: A vulkáni kráter
HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 20:12 
Offline
Kezdő szigetes
Kezdő szigetes

Csatlakozott: 2010.04.17. 23:09
Hozzászólások: 17
Történt egyszer régen, nagyon régen, még az Isteni időkben, hogy Polipotész - az egyik gigász - megharagította a tengeristent, Poszeidont. Poszeidon felkapta háromágú villáját, mérgében a Kos szigetre menekülő Polipotészre dobta, ezzel kihasítva a kefaloszi részből egy jókora darabot. A kitépett óriási sziklatömb a gigászra zuhant, maga alá temetve őt a tenger mélyébe. E leszakadt tömbből jött létre Nyssiros szigete. Azóta is a tenger és a szikla foglya, egyben őrzője is Polipotész. Ha Polipotész őrjöng, a tenger haragos hullámokat vet és a kráter füstölögni kezd.

De milyen is valójában a régen kialudt kráter?
A fővárosból, Madraki kikötőjéből lassú, kanyargós, szerpentines út vezet fel a hegyekbe. Maga a földrajzi képződmény a tengerszint felett kb. 300 méter magasságban található, a sziget középső részén. Már az utolsó kanyarokban szemünk elő tűnik a legnagyobb kaldera, melyet a helyiek Stefanos-kráternek hívnak. Az utolsó kitörés a leírások szerint kb. 120 évvel ezelőtt történt. A kráter kissé ovális alakú, legszélesebb átmérője 260 méter, mélysége eléri a 30 métert. Hófehér sziklahasadékokban vezet a kaldera felé az út, helyenként a rések most is füstölögnek, erős kénes szagot árasztva, illetve a nyílások környezetében sárgás és vöröses kristályos kicsapódást képezve. Elképesztően nagy a hőség, vékony talpú cipőben az ember talpa szinte ég, a legmélyebb pontokon a hőmérséklet meghaladhatja a 60 C fokot is. A kráter alja helyenként sima, itt-ott mély gödrök éktelenkednek, ahonnét füstölgő gőzök és gázok csapnak fel, illetve erős hullámverés esetén a gödrök aljában fortyogó-zubogó gejzírszerű képződményeket is láthatunk. A kaldera oldalában citromsárgán virítanak hatalmas kénes kövek. A kénes kőzet forró, éget, szinte leperzseli a bőrt és a szőrt az ember kezéről-lábáról. Mivel ezek a gőzök-gázok mérgezőek, ezért maximum egy órát javasolt tartózkodni egyhuzamban a helyszínen, különben erős fejfájás, hányinger törhet ránk.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: A sziget fővárosa: Mandraki
HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 20:12 
Offline
Kezdő szigetes
Kezdő szigetes

Csatlakozott: 2010.04.17. 23:09
Hozzászólások: 17
A fővárosban lakik a sziget túlnyomó többsége, kb. 700 ember. Ennek ellenére a kikötőben nyaranta óriási a tömeg, szezonban legalább megtízszereződik a népesség. Kora délelőtt még csak elszórtan találkozni kirándulókkal, mert a hajók gyomrából érkezőket azonnal turista buszokba terelik a helyiek és rögtön az öreg vulkáni krátert célozzák meg velük. Pedig érdemes a városkában is szétnézni! Az apró, zegzugos utcácskák nagyon hangulatosak, a járdák fehér és fekete kavicsokkal kikövezettek, minden ház előtt a ház lakójára utaló szimbólummal. Az épületek aprók, vakítóan fehérek a falak, az ajtókat és az ablakkereteket tengerkékre festették, a házfalakra tarka színekben pompázó bougenvilla kúszik fel. A forró nyári melegben a szűk sikátorokban jólesően borzolja a szél az ember haját és bőrét. A kapualjakban számtalan boltocska található, ahol kóstoló után természetesen megvásárolható a helyi jellegzetes mandulaszirup, de vásárolhatunk a szomszéd Gyali nevű kis szigeten bányászott habkövet, illetve a környék halászai által felszínre hozott tengeri szivacsot is. Érdemes meglátogatni a helyi kolostort, majd a hátsó kijáraton kilépve felkapaszkodni a hófehér lépcsősoron, mely egyenesen a sziget csücskén és egyben legszebb sziklaormán 1315-ben épült johannita vár romjaihoz vezet. A váron belül áll a kicsi Panagia Szpilani kolostor. A kilátás innét a tenger felé több mint pazar! Visszafelé érdemes "elveszni" a kis sikátorokban. Helyenként a házacskák közötti terület tágas térré változik, ahol az árnyat ősöreg, hatalmas lombú fák adják. A lombkorona alatt megpihenve a helyi tavernák egyikében pedig kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, melyre jól fog csúszni a jéghideg Mythos sör!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség